Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

Hac Başvurusu Nasıl Yapılır - 2024 Hac Başvurusu - Hacca Nasıl Gidilir

#Hac İçin Ön Kayıt Nasıl Yapılır? #Hac Ön Kayıt İşlemi Nereden Yapılır? #Hac Ön Kayıt Süreci: #Hac Kura Sistemi - Katsayılı Kura Sistemi #Hac Kurası Bekleme Süresi  #Daha Önce Hacca Gitmiş Olan Kişiler Yine Hacca Gidebilir mi? 

hac başvurusu nasıl yapılır - hac başvurusu - 2023 hac başvurusu - hac başvuruları ne zaman

Hac Başvurusu, Hac ibadeti ile ilgili en çok merak edilen konulardan biridir. Biz de bu nedenle sizler için kapsamlı bir hac başvuru rehberi hazırlamaya karar verdik. 

Hac başvurusu 202nasıl yapılır konusu hakkında bilgi sahibi olan kişiler kadar bu işlemlerin ve sürecin nasıl yapıldığını bilmeyen kişiler de var. Hac başvuru süreci aslında kolaydır ve genel anlamda 4 adımdan oluşur. Bu aşamaları aşağıda görebilirsiniz. Hac başvurusu ile ilgili detaylar da yazının devamında verilmiştir. 

Hac Başvuru Sürecinin Aşamaları:

  1. Hac için ön kayıt yaptırmak, ön kayıt ücretini yatırmak 
  2. Kura sonuçlarını takip etmek
  3. Kura çıktı ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği miktarda ön ödeme ve ilk taksit ücretini yatırmak. İkinci taksit ödemesi için zaman belirtildiğinde kalan ödemeyi yapmak. 
  4. Hacca gitmeye yaklaşık 1 ay kala, pasaport ve vize işlemlerinin yapılması (pasaportun geçerlilik süresi en az 1 yıl olmalıdır,

Hac için başvuru süreci en kısa ve genel hali ile yukarıdaki gibidir. Hac başvuru 2024 işlemleri de bu şekilde yapılacaktır. 


HAC KAYDINIZI ÜCRETSİZ YAPTIRMAK İÇİN BİZE NUMARANIZI BIRAKIN, BİZ SİZİ HEMEN ARAYALIM

SİZİ ARAMAMIZ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ


Hac İçin Ön Kayıt Nasıl Yapılır?

Hac ön kayıt işleminde yapılan işlemler ve seçimler:

  • Hac konaklama türü,
  • Hac kurasına katılmak istediğiniz şehir seçilir. 
  • Ayrıca Hac kurasına beraber gitmek istediğiniz kişiler de ön kayıt sürecinde belirtilir. 
  • Ek olarak, daha önceki senelerde başvuru yapmış olsanız bile, hac kurasına beraber katılmak istediğiniz kişiler, hac kurasına katılmak istediğiniz şehir bilgisi ve iletişim bilgileri tekrar girilmelidir.

Hac Ön Kayıt İşlemi Nereden Yapılır?

Hac ön kayıt işlemi e-devlet üzerinden yapılır. 

Hac Ön Kayıt Süreci:

Hac ön kayıt başvurusu ile ilgili bilgilendirme ve kişisel verilerin korunması ile ilgili aydınlatma metnini okuyunuz, okudum ve kabul ediyorum seçeneğini işaretleyiniz. Devam et butonuna basınız. 

Hac ön kayıt ile ilgili butona tıklayarak devam ediniz. 

Hac ön kayıt ücretini, daha önceden yatırmadıysanız, belirtilen bankaların şubelerinden, ATM’lerinden  veya internet şubesi aracılığıyla yatırınız. Bu ücret 2022 yılında 25 TL idi. 

Ücret yatırma işlemi tamamladıktan sonra ilk aşamada kuraya girmek istediğiniz şehir ve ilçeyi seçiniz. Devamında kişisel bilgilerinizi, eksiksiz olarak giriniz. 

Daha sonra; “Kuran okumayı biliyor/bilmiyor, sağlık bilgileri, varsa şehit veya gazi yakınlığı ile ilgili bilgileri doldurunuz. 

Konaklama türünden “Oda tercihli konaklama” veya “Otel türü konaklama”yı seçiniz. Bu konaklama türleri ile ilgili detaylara başvuru işlemi sırasında ulaşabilirsiniz.

Kuraya tek başınıza girmek istiyorsanız “Kuraya tek başıma gireceğim”, bir yakınınız veya yakınlarınızla girecekseniz “Kuraya yakınlarımla birlikte gireceğim” seçeneğini işaretleyiniz. Kuraya tek başına girmeyecek kişiler, bu aşamada kura birlikteliği yapacağı kişilerin bilgilerini, her seferinde eksiksiz olacak şekilde girmelidir. Daha sonra bu bilgilerin doğruluğunu kontrol etmelisiniz.  

Tüm bu adımları tamamladıktan sonra yaptığınıız tüm işlemleri ve girdiğiniz bilgileri kontrol edin, hatalı bilgiler varsa güncelleme butonuna basarak düzeltin ve kayıt tuşuna basın. 

Hac ön kayıt işlemi adım adım bu şekilde yapılmaktadır. 

Ön kayıt işlemi bittikten sonra artık kuraların çekilmesi ve sonuçların açıklanması için bekleme süreci başlar. Bu noktada önemli olan ve değinilmesi gereken birkaç konu vardır. 

  • Hac kura sistemi - Kat sayılı kura sistemi
  • Hac kurası bekleme süresi
  • Hac kurası çıkmaması durumunda yapılması gerekenler

Hac Kura Sistemi - Katsayılı Kura Sistemi

Hac kuralarında “katsayı” denilen bir sistem vardır. Katsayı puanı hac kurasına katılacak bir kişinin kurada çıkma ihtimalinin yüksekliğini ifade eder. Katsayı puanı yüksek olan kişilerin kurada çıkma ihtimali de daha yüksek olur. 

Katsayı, ilk müracaat yılı ve toplam yıl sayısı esas alınarak belirlenir. Peki katsayı puanı nasıl hesaplanır. 

Hac için ön kaydınızı yaptırdığınız toplam yıl, kendisi ile çarpılarak katsayı hesaplanır. Şimdi vereceğimiz örnek ile konuyu daha iyi anlayacaksınız. 

Örneğin, siz 2020 yılında hac için ön kayıt yaptırdıysanız;

1x1= 1 kat sayınız olur. 

2019 yılında kayıt yaptıran birinin ise 

2x2= 4’dür. 

Dolayısıyla başvuru yılı arttıkça, katsayı puanınız da artar. Katsayı puanınız 2 olduğunda, kurada isminiz 2 defa geçer. Kat sayı puanınız 10 olduğunda ise isminiz 10 defa geçer. 

Her yıl bir puan artarak devam eder. 

2010 yılında ön kayıt yaptıran ve 2021 yılına kadar kaydını aralıksız devam ettiren bir kişi; 

11x11= 121 katsayı puanı elde eder ve kurada ismi 121 defa geçer. 

Hac Kurası Bekleme Süresi 

Hac ibadeti ile ilgili az çok bir araştırma yaptıysanız, kuralar için uzun bekleme süreleri olduğunu da muhtemelen biliyorsunuzdur. Ancak biz yine de bu konuya değinmek ve bilmeyenler için hatırlatmak istedik.

Dinimizin farzlarından olan Hac ibadetini yerine getirmek her müminin canı gönülden isteğidir. Bu istek ve başvuruların yoğunluğu ve ayrıca Suudi Arabistan’ın her yıl diğer ülkelerden belli sayıda Hacı kabul etmesi nedeniyle, Hac için uzun süreler bekleyebilirsiniz. 

Eğer Hac kurasında size Hac çıkması için beklemek istemiyorsanız, Kurasız Hac fırsatını da değerlendirebilirsiniz. Kurasız Hac, isminden de anlaşılabileceği gibi kuraya girmenize gerek kalmadan Hacca gidebilmenize olanak sağlar. Hem kısa hem de uzun dönem olarak Kurasız veya Özel Hacca gidebilirsiniz. Bu konuda hem fiyat hem de kayıt süreci ile ilgili detaylı bilgi alabileceğiniz “Kurasız Hac - Kura Beklemeden Hac” başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Hac Kurası Çıkmaması Durumunda Yapılması Gerekenler

Yukarıdaki satırlarda da değindiğimiz gibi Hac kurası hemen çıkmayabilir. Bu durumda, siz hak kazanana kadar beklemek istiyorsanız, kayıt yenileme işlemi yapmanız gerekir. Yakın bir zamanda yapılan güncellemeyle, artık her yıl kayıt yenileme ücreti vermeniz gerekmiyor. Sadece E-devlet üzerinden bilgilerinizi güncellemeniz ve tekrar ön kayıt işlemini gerçekleştirmeniz yeterlidir. 

Bazı kişilerin aklına kayıt silinmesi durumunda ne olduğu sorusu gelebilir. Eğer siz kaydınızı silerseniz, katsayı puanınız sıfırlanır. Dolayısıyla tekrar kayıt yapmak istediğinizde sıfırdan bir katsayı puanı oluşur. Bu nedenle kayıt yenilemeyi unutmayın ve Hacca kesin olarak gitmek istiyorsanız kayıt silme işlemi yapmayın. 

Daha Önce Hacca Gitmiş Olan Kişiler Yine Hacca Gidebilir mi? 

Sorunun cevabı hayır. Nedeni ise kurada hak kazanmış ve Hacca gitmiş kişiler Hac kaydı yaptıramaz ve kuraya giremez. Dolayısıyla daha önce Hacca giden bir kişi, tekrar kura ile Hacca gidemez. Ancak bu kişiler için Kurasız Hac imkanı bulunur. 

Hac Kayıt Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Bir Nokta

Hacca gitmek için aracılık sağlayan iki farklı kurum türü vardır. Bunlardan ilki hepinizin bildiği gibi Diyanet İşleri Başkanlığıdır. İkincisi ise Hac Tur şirketleri/turlardır. Hacca gidenlerin %60’ı Diyanet, kalan %40’ı ise tur şirketleri ile gider. 

Hac için hak kazandığınızda, kesin kayıt işlemi sırasında bir tur şirketi ile mi yoksa Diyanet İşleri Başkanlığı ile mi gitmek istediğiniz konusunda da seçim yapmayı unutmayınız. Her iki kısımda da süreç aynı şekilde işlemekle beraber aracı kurum değişmektedir. 



Diyanet logoTursab logo