Hacerül Esved, UMRE yaparken tavaf oradan başlar Hacerül Esved’i öperek tavaf başlar.
Hacer öpemiyorsak bastonumuzu veya avcumuzun içini göstererek Bir nevi selam vermek yani istilam etmek ve sonunda iki avucumuzun içine Hacerül Esved e doğru her Şavt başında gösterdikten sonra avuçlarımızın içini öpmek sünnettir.
Hacer-i Esved'i selâmlama ve öpme hadisle sabittir. Hz. Ömer'in, tavaf sırasında hacer-i Esved'i öperek; "Resulullah (s.a.s)'i, seni öperken görmeseydim, seni öpmezdim" (*)
Avcumuzun öpmek ve sonunda Allahümme imanen bike ve'tastigan bikitabike ve'fa'en biahdike vettibaen li-sünneti nebiyyike ve habibike Muhammed(SAV) okuyarak oradan bereket kazanıyoruz.
Bu istilam, bu Hacerül Esved’i istilam etmek yani selamlamak bir bereket vesilesidir, bir nurdur.
Hacerül Esved in hizasında durmak ile bu istilam ile Hacerül Esved bizim resmimizi çeker.
Hacerül Esved i istilam etmek sünnettir başkalarına eziyet vermek Haramdır. Hacerül Esved öpeceğim diyerek birilerine eziyet vermekten sakınmalı.
İstilam Nedir ?
Arapça bir kelime olup selamlamak manası ile ifade edilir tavaf esnasında Hacer-i Esved’i öpmek sünnettir el sürmek sünnettir fakat izdihamda kalabalıkta bu mümkün olmazsa uzaktan Hacerül Esved hizasına ellerimizi kaldırarak Hacerül Esved de doğru tutmak yani selamlama istilam demektir.
istilam etmek fıkhi bir terimdir tavaf sırasında Hacerül Esved’in cezasına geldiğinde ya Hacer Esved’e dokunmak veya Hacer-i Esved’i öpmek eğer bu mümkün değilse elleri kaldırıp tekbir getirerek Hacerül Esved’i uzaktan selamlama anlamındadır.
Hacer-i Esved’i öpmek ve istilam etmek Hac sünnetlerindendir.
Buradan sonra sorularla İslamiyet’ten hadis mealleri alarak kaynak göstereceğiz.
Rüknü Yemani istilam etmek demek bizatihi rüknü Yemani ye dokunmak demektir.
Rüknü Yemani istilam etmek çoğu Hanefi ulemasınca müstehap olarak kabul edilmiştir.
Hz Ömer Radiyallahu Anh'den rivayet edildiği üzere rüknü Yemaniyi istilam etmek Hacerül Esved i istilam etmek gibidir. Hz Ömer Radiyallahu Anhum bu hadisi duyduktan sonra rüknü Yemaniyi istilam etmeyi katiyen bırakmadım demiştir.
Rüknü Yemani iyi istilam etmek ona dokunmaktır el sürmektir.
Rüknü Yemani uzaktan istilam etmek ve uzaktan öpmek yoktur. Rüknü Yemani köşesinde uzaktan el kaldırılarak istilam etmek, öpmek yoktur. Rüknü Yemani ye dokunmak mümkün değilse yanından yürüyüp geçeceğiz.
Sizin İçin Önerdiğimiz Diğer Makaleler
KAYNAKLAR
(*): Buhârî Hac, 50; Müslim, Hac, 248, 251; Nesâî, Menâsik, 147; İbn Mâce, Menâsik, 27
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01
İSTANBUL
Atikali Mah.
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2
Fatih / İstanbul
ANKARA
Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6
06000 Altındağ/Ankara
0216 310 20 50- 0532 111 22 01