Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

IZDIBA NEDİR? KİMLER YAPAR? REMEL NEDİR? ŞAVT NEDİR?

#IZDIBA NEDİR? KİMLER YAPAR? ŞAVT VE REMEL NEDİR? #ŞAVT - Şavt Nedir?  #IZDIBA NEDİR? IZDIBA KAÇ ŞAVTTA YAPILIR? #KADINLAR IZDIBA YAPAR MI? #REMEL NEDİR? KAÇ ŞAVT’TA YAPILIR?

Izdıba nedir kimler yapar şavt nedir remel nedir kaçınca şavt

IZDIBA NEDİR? KİMLER YAPAR? ŞAVT VE REMEL NEDİR?

Izdıba, şavt ve remel Hac ve Umre ibadetleri ile ilgili kavramlardır. Şavt kavramı için iki açıklama - tanım bulunur. Izıdıba ise ihram kıyafeti ile ilgili bir detayı anlatır. Yazımızın devamında tüm bu kavramların anlamını açıklayan detaylı bilgileri bulabilirsiniz.  

MÜŞRİKLERİN DEDİKODUSU

Peygamber Efendimiz (s.a.v), beraberinde 2000 Müslüman ile hicri 7. yılda Umre (Umretul Kaza) yapmak üzere Mekke’ye gitti. Kaza Umresindeyken Mekkeli Müşriklerin, Müslümanlar hakkında hastalandığını, sıtmaya tutulduğunu ve zayıfladıklarını dedikodusunu yaydı. Cebrail (a.s) bu olayı Allah Rasulü’ne bildirmiş ve Peygamber Efendimiz (s.a.v) Ashabına şöyle demiştir: "Bu gün onlara pazusunun kuvvetini gösterenleri Allah rahmetiyle yarlıgasın" (İbn Hişam, es-Sîre, IV, 12, 135.) "Sakın Kureyşliler sizde bir gevşeklik ve eksiklik görmesinler" (Ahmed b. Hanbel, I, 305)

ŞAVT - Şavt Nedir? 

Şavt nedir? Şavt, Hacerülesved ’den başlayarak yine aynı yere gelinceye kadar Kâbe’nin etrafını bir defa dolaşmaya denir. Her şavtta Hacerülesved selamlanır.

Safâ tepesiyle Merve tepesi arasında gidiş gelişe de şavt denir.

IZDIBA NEDİR? IZDIBA KAÇ ŞAVTTA YAPILIR?

                Izdıba yapmak Hac amellerinden biridir ve sünnettir.Müslümanlar, sa’y ve tavaf da, ihram elbisesinin üst kısmı ridânın bir ucunu sağ koltuk altına alıp sol omuz üstüne atmasına IZDIBA denir. IZDIBA, Hanefî ve Şâfiî mezheplerinde, sonrasında sa’y yapılacak tüm tavaflarda sünnettir. (Müsned, I, 305-306; Dârimî, “Menâsik”, 28; İbn Mâce, “Menâsik”, 30; Ebû Dâvûd, “Menâsik”, 49-50; Tirmizî, “Ḥac”, 36)

Tavaf bittiğinde Izdıba da sona ereceğinden tavaf namazı kılındığında açıkta bırakılan omuz örtülür. Tavaf namazını omuz ve kol açık iken kılmak mekruhtur.

Tavaftan sonra IZDIBA’ ya devam etmek ve iki rekâtlık tavaf namazındayken IZDIBA halini devam ettirmenin dinî bir hükmü yoktur. Tavafta şavt bittiğinde Izdıba da biter. Zira güneş yakmasına maruz kalma tehlikesinin bulunması nedeniyle IZDIBA’ ya devam etmeyi mekruh olduğunu söyleyenler vardır. Sadece Şâfiî mezhebinde sahih sayılan görüşe göre tavafta olduğu gibi sa‘y esnasında da IZDIBA‘ yapmak sünnettir. Çünkü sa‘y de tavafa benzediği için onun hükmünü almalıdır.

KADINLAR IZDIBA YAPAR MI?

İhram elbisesi giymek erkeklere has olduğundan IZDIBA‘ da onları ilgilendiren bir uygulamadır.

REMEL NEDİR? KAÇ ŞAVT’TA YAPILIR?

Remel, Tavafa başlarken, Hacerülesved hizasına gelindiğinde başlar. Tavafın ilk üç devresinde adımları kısaltmak omuzları silkelemekle süratli ve çalımlı bir biçimde yürüme anlamındaki bir terimdir. Her şavtta, Hacerülesved selamlanır. Remel ise tavaf eda edilirken ilk üç şavtta yapılarak eda edilir.

IZDIBA ve remel, erkekler için sünnet bir ameldir. Remel, sadece kendisinden sonra sa'y edilmeyecekse yapılmaz.  

Bazı hocalar, remel yapılan şavtlarda sadece IZDIBA yapmanın sünnet olduğunu söylemiştir.  Fakat Hz. Peygamber’in IZDIBA‘ yaptığını bildiren hadis-i şerifin, tavafın tamamına, yani bütün şavtlarında IZDIBA yapılması uygun sünnete uygundur.

 



Diyanet logoTursab logo