Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

2023 Ramazan Başlangıcı - 2023 Ramazan Ayı - 2023 Ramazan Ne Zaman?

#2023 Ramazan Başlangıcı - 2023 Ramazan Ayı  #2023 Ramazan Ayı  #2023 Ramazan Bayramı  #2023 Ramazan Başlangıcı - Ramazan Ayının Anlam ve Önemi Hakkında  #2023 Ramazan - Ramazan Ayının Fazileti Nedir?  #Ramazan Ayı Neden Önemlidir?  #Ramazan Ayı ile İlgili Hadis ve Ayetler

2023 ramazan ne zaman - 2023 razaman başlangıcı - 2023 razaman bayramı ne zaman

2023 Ramazan Başlangıcı - 2023 Ramazan Ayı 

11 Ayın Sultanı, mübarek Ramazan ayı her yıl İslam alemi tarafından büyük bir sevinçle karşılanıyor. Bu nedenle 2023 Ramazan başlangıcı da ülkemizde merak edilen konular arasında şimdiden yerini almaya başladı. 

2023 Ramazan Ayı 

2023 Ramazan Ayı, kandiller ve Kurban Bayramı gibi dini günler Hicri Takvime göre belirlenir. Hicri Takvimde ise her dini gün, her yıl 11 gün önce kutlanır. 

2023 Ramazan Başlangıcı Tarihi 

2023 Ramazan Başlangıcı : 23 Mart Perşembe

Kadir gecesi : 17 Nisan Pazartesi

2023 Ramazan Bayramı Arifesi:  20 Nisan Perşembe

2023 Ramazan Bayramı 

2023 Ramazan Bayramı 1. Gün: 21 Nisan Cuma

2023 Ramazan Bayramı 2. Gün: 22 Nisan Cumartesi

2023 Ramazan Bayramı 3. Gün:  23 Nisan Pazar

2023 Ramazan Başlangıcı - Ramazan Ayının Anlam ve Önemi Hakkında 

Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara, 2/183)

2023 ramazan başlangıcı tarihi üzerine hazırladığımız bu yazımızda, sizlere bu mübarek ay ile ilgili de bilgi vermek istedik. 

2023 dini günler söz konusu olduğunda en çok merak edilen tarihlerden olan 2023 Ramazan başlangıcı, 23 Mart tarihine denk geliyor.

 En çok merak edilen ikinci konu ise 2023 Ramazan Bayramı olarak karşımıza çıkıyor. Ramazan Bayramı 2023 yılında ise 21 Nisan Cuma'dır. Hem Ramazan ayını hem de Ramazan bayramını daha hayırlı bir şekilde geçirmeniz dileğiyle…

umre turları - umre fiyatları

2023 Ramazan - Ramazan Ayının Fazileti Nedir? 

İmam Rabbani hazretlerinin Ramazan ayı ile ilgili sözünden, bu ayda yapılan her ibadetin ve duanın, diğer zamanlara göre daha da bir faziletli olduğunu anlıyoruz. Eğer 2023 Ramazan Ayı süresince yapılan nafile ibadetler, diğer zamanlarda yapılan başka farz ibadetler değerindedir. Eğer Ramazan ayında farz olan bir ibadeti yerine getirirseniz, diğer zamanlarda aynı farz ibadeti 70 kez yapmak gibidir. 

İmam Rabbani hazretlerinin Ramazan ayının faziletleri  ile ilgili sözlerinin devamı ise şöyledir;

Ramazan ayında, oruçlu bir kimseye iftar verir, karnını doyurursanız, günahlarınız affedilir, cehennemden kurtulursunuz. Oruç tutan kimsenin sevabı kadar, siz de sevap kazanırsınız. İftar verdiğiniz oruçlu kişinin ise sevabı azalmaz. 

2023 Ramazan ayını hayırlı işler ve ibadet ile geçirmek, tüm bir yılın daha faziletli şekilde geçmesine vesile olur.  

Ramazan Ayı Neden Önemlidir? 

2023 Ramazan başlangıcı içeriğimizin bir başlığı da bu mübarek ayın önemi ile ilgilidir. Yol göstericimiz Kur'an-ı Kerim, bu ayda inmiştir. Bin aydan daha hayırlı olduğu söylenen Kadir Gecesi yine Ramazan ayı içerisinde kutlanır. 

Ramazan Ayı ile İlgili Hadis ve Ayetler

Ayetler

>>Tevbe Sûresi

Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele. (Tevbe Sûresi 112)

>>Meryem Sûresi

“Ye, iç, gözün aydın olsun. İnsanlardan birini görecek olursan, “Şüphesiz ben Rahmân’a susmayı (oruç) adadım. Bugün hiçbir insan ile konuşmayacağım” de. (Meryem Sûresi 26)

>>Kadir Sûresi

Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. (Kadir Sûresi 1-5)

Hadisler

>>“İslâm beş temel üzerine bina kılınmıştır: Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şahitlik etmek. Namazı dosdoğru kılmak, zekâtı hakkıyla vermek, Allah’ın evi Kâbe’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.” (Buhârî, Îmân 1, 2, Tefsîru sûre(2) 30; Müslim, Îmân 19-22)

>>“Allah’tan korkunuz. Beş vakit namazınızı kılınız. Ramazan orucunuzu tutunuz. Mallarınızın zekâtını veriniz. Yöneticilerinize itaat ediniz! (Bu takdirde doğruca) Rabbinizin cennetine girersiniz.” (Tirmizî, Cum’a 80)

>>"Ramazan hilâlini görünce oruç tutunuz. Şevval hilâlini görünce de oruca son veriniz. Ramazan’ın başlangıcı bulutlu bir güne rastlarsa, Şâban’ı otuza tamamlayınız." (Buhârî, Savm 11)



Diyanet logoTursab logo