Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

Hac Programı-Uzun Hac Programı - (35 Gece 36 Gün)

1.Gün:  (İstanbul Mekke)

İstanbul yeni havaalanında daha önceden belirlenen saate THY kontuarında hacı adayları bir araya gelir. Check in ve pasaport işlemleri yapılır. Mekke'de, İstiklal bölgesinde gümrük ve pasaport işlemleri yapılır. (Bu işlemler zaman alabilir, 2 3 saat gibi bir süre alabilir). Pasaport teslim işlemleri yapılır. (Medine'ye geçiş  yapılacağında bir görevli tarafından pasaportlar geri getirilir.) Sonrasında otobüsler ile Mekke'de konaklanacak otele gitmek için otobüslere binilir. Otele yerleşme ve dinlenme ile gün biter. 

2. Gün:

Daha önceden belirlenmiş olan saatte hacılar otel lobisinde bir araya gelir. Görevli kişiler ile Kabeye ilk ziyaret gerçekleştirilir. Umre ibadeti yapılır, otele dönülür ve serbest zaman olarak değerlendirilir.

3. gün:

Sebest ibadet günü

4.Gün:

Serbest ibadet günü

5. gün:

Serbest ibadet günü

7. Gün:

Otelde kahvaltı edildikten sonra herkes daha önceden belirlenen saatte bir araya gelir. Belirlenen saatte Mekke-i Münevvere çevresinde bulunan;

  • Sevr Dağı
  • Arafat
  • MÜzdelife
  • Mina
  • Şeytan Taşlama Yerleri
  • Cennetül Mualla Mezarlığı
  • Cin Mescidi ziyaretleri yapılır ve otele dönülür. 

8.Gün:

Serbest ibadet günü

9.Gün:

Serbest ibadet günü

10.Gün:

Serbest ibadet günü

11.Gün:

Serbest ibadet günü

12. Gün:

Hac’cın faziletleri konulu sohbet, kalan zaman serbest ibadet zamanı olarak ayrılmıştır. 

13.Gün:

Serbest ibadet zamanı

14.Gün:

Serbest ibadet zamanı

15.Gün:

Serbest ibadet zamanı

16.Gün:

Serbest ibadet zamanı

17.Gün:

Serbest ibadet zamanı 

18. Gün:

İhram konulu sohbet, serbest ibadet zamanı 

19.Gün:

Serbest ibadet zamanı

20.Gün:

Serbest ibadet zamanı

21.Gün:

Serbest ibadet zamanı

22. Gün:

Hac Şartları ve hazırlığı hakkında sohbet ve kalan süre serbest ibadet zaman olarak değerlendirilir

23.Gün:

Serbest ibadet zamanı 

24.Gün:

Serbest ibadet zamanı

25. Gün:

Günler: serbest ibadet zamanı

26. Gün:

Terviye günü: Mina tepesine belirlenen saat aralıklarında çıkılır, gündüz ve gece burada ibadet ve tefekkür ile geçirilir. 

27. Gün:

Arafat vakfesi

Hac ibadetinin 27. Gününde öğle ve ikindi namazı, öğle vaktinde bir arada kılınır. Sonrasında Arafat Vakfesi (Hac ibadetinin en önemli rüknu) yapılır. Vakfe yapıldıktan sonra kalan zaman akşam namazı vaktine kadar zikir, dua ve tefekkür ile geçirilir. Akşam namazı vaktinin girmesinden sonra Müzdelifeye gitmek için sıra beklenir. Müzdelifede akşam ve yatsı namazları birleştirilerek  (cem-i tehir) kılınır. 

28. Gün: Müzdelife Kurban Bayramı’nın 1. günü:

Şeytan taşlamada kullanılacak olan 49 taş toplanır ve Müzdelifeye gidilir. Mekke yetkilileri izin verdiği takdirde sabah namazının ardından Müzdelife vakfesi edsa edilir. Devamında şeytan taşlama için kafile olarak Mina bölgesine doğru hareket edilir. Ortalama 4.5 km’lik bir yolculuğun ardından Büyük Şeytan’a 7 tane taş atılır ve konaklanan otele doğru geri dönüş yapılır. Bayramlaşmanın ardından “kurban kesilmesi” ve “tıraş olma” ile ihramdan çıkılır. (İhram yasaklarının bazıları devam eder.) 

29. Gün: Kurban Bayramının 2. Günü

Gece yarısından sonra (yaklaşık saat (01.00 gibi) Hac Sayi’ni ve Farz Tavafının yapılması için Kabeye, görevliler eşliğinde yola çıkılır. Hac Sayi ve Farz Tavafı yapıldıktan sonra otele dönülür, sabah namazı kılınır ve ihram yasaklarının hepsi biter. Yatsı namazına kadar istirahat edilir. Yatsı namazı kılındıktan sonra şeytan taşlama için Mina’ya yürüyüş başlar. Küçük Şeytan, Orta Şeytan ve Büyük şeytan sırası ile taşlanır. Her bir Şeytana 7 taş atılır. 

30. Gün: Kurban Bayramının 3. Günü

Bir önceki gün şeytan taşlamadan dönülmüş ve istirahat edilmiştir. Yine yatsı namazı kılındıktan sonra şeytan taşlama için yola çıkılır. Küçük Şeytan, Orta Şeytan ve Büyük şeytan sırası ile taşlanır. Her bir Şeytana 7 taş atılır. 

31. Gün: Kurban Bayramının 4. günü

Serbest ibadet günü

32. Gün:

Mekkede son gündür. Kabe-i Muazzama’ya son kez gidilir, gece yarısına kadar durulur ve Veda Tavafı ile Hac ibadeti tamamlanır. 

33. Gün: Medineye Geçiş 

Mekke’den Medine'ye geçiş için belirlenen saate bir araya gelinir ve yola çıkılır. Gümrük ve pasaport işlemleri yapılır. (Bu işlemler için ortalama 2-3 saatlik bekleme süreleri olabileceğini unutmayınız). Pasaport teslim işlemleri yapılır. (İstanbul'a dönüş yapılacağında bir görevli tarafından pasaportlar geri getirilir.) Otele varıldıktan sonra yerleşme ve istirahat için zaman verilir. Sonrasında genel olarak çevre tanıtılır ve Peygamber efendimiz selamlanır. Otele dönüş ve istirahat ile gün biter. 

34. Gün:

Sabah namazını takiben erkekler Cennetül Baki Mezarlığını ziyaret ederler. Akşam Umre ve İhram konularında bilgilendirme içerikli bir sohbet yapılır. 

35. Gün:

Sabah namazının sonrasında sabah erken saatlerde otel lobisinde bir araya gelinir. Sonrasında; 

  • Uhud Şehtiliği
  • İki Kıbleli Mescid (Mescid-i Kıbleteyn
  • Hendek SavaşI'nın meydana geldiği alan
  • Kuba Mescidi
  • Hurma Hali ziyaret edilir. Hurma Hali'nde alışveriş için serbest zaman tanınır. 

Otele dönüş yapılır.

36. Gün: 

Hac programının son gününde sabah namazının kılınmasının ardından, belirlenen saatte otel lobisine valizler ile inilir. Hac Bakanlığı'ndan yetkili bir kişi pasaportları getirir. Pasaportların gelmesinin ardından havaalanına doğru yola çıkılır ve İstanbul'a dönüş için yolculuk başlar. İstanbul'a dönülmesi ile Hac programı son bulur. 

Allah tarafından kabul görmüş, huzurlu bir Hac vazifesi yaşamanızı dileriz...

 

 

 



Diyanet logoTursab logo