Cevap: Kâ'be-i Şerif'in bir diğer adıdır.
1964'ten 1996'ya kadar Hac ve UMRE için Diyanet'ten görevli olarak, şirketlerle ve özel olarak defalarca Hicaz'a gidip geldim. Esas amacım şahsi ibadetlerimden sonra, Hac ve UMRE ile ilgili konularda çevremizdeki müslümanlara yardımcı olmaktı.
Hicaz'a gidip gelişimde Beyt-i Şerif'in içine girmeyi, her ne kadar lâyık değilsem de belki haddimi aşarak aşkla canı gönülden istiyordum. Ama mümkün değil, şartlar müsade etmiyor, bir türlü nasip olmuyordu.
Bir gün yatsı namazından sonra, Şeyh Mahmut bana “Hazır ol Hafız Harun bu akşam seni Beyt-i Şerif'e götürecek” dedi.
O gece hiç ümit etmediğim bir anda Cenab-ı Hakk'ın lütfü keremiyle 1996 Kasım UMREsinde Beyt-i Şerif'in içini ziyaretim gerçekleşti. Beyt-i Şerif'in içinde bir saate yakın kalıp ibadet etme imkânı hasıl olmuştu. Cenab-ı Hakka ne kadar şükretsem azdır...
Beyt-i Şerif'i, iç ve dış yapısıyla tanımamız için merak edenler, okuyanlar “ne malum, ne biliyor” demesinler diye yukarıdaki bilgileri verdim. Kâbe-i Mazzama hakkında, yakinen bildiğim ve gördüğüm ve tesbit ettiğim bilgileri, merak edenlere bilgi için aşağıda izahat vereceğim, dikkatle okuyalım.
Bu yazımızı da okuyabilirsiniz... Kabeyi Kim Yaptı,Kabeyi Kim İnşaa Etti
Yeryüzünde Allah'a ibadet edilmek için ilk yapılan mescid Beyt-i Şerif'dir. Bir diğer adı da Kâbe-i Muazzama'dır.
Kâbenin Beyt-i Şerif'in dış görünümü: Dört duvarlı, duvarların dış cephesi yontulup tesviye edilen yerli taşlarla düzenli olarak örülmüş, kare şeklinde bir binadır.
Kâbenin Yüksekliği: Yaklaşık 13 metredir..
Kâbenin Dış duvarları: Çevresi, 11-12 metre arasında değişir. Duvarların kalınlığı tabandan yukarıya doğru daralarak yükselir. Son tamiratında kapısı sökülmüştü. Kapının eşiğine dikildim. Dış kısmından iç kısmı na doğru kollarımı açtım, kulacımdan kırk elli santim daha genişliği vardı. Yukarı doğru yükseldikce duvarlar “piramit vari” daralarak yüksetilmiş.
Kâbenin Üst örtüsü: Ahşap üzerine betonlanmış, kenarları yağmur sularının toplanması ve örtüsü değiştirilirken korunmak için ince bir duvarla çevrilmiştir.
Kâbenin Kapısı: Tabandan iki metre yükseklikte doğu kısmın da çift kanatlı ahşaptan yapılmış, üzeri altın ve gümüş işlemeyle kaplanmıştır.
Kâbenin Tabanı: Genelde bal rengi mermer ve kenarları, açık kurşuni mermerle çok güzel sanat harikası olarak döşenmiştir.
Kâbenin İç duvarları: Bal renginde mermerle tahminen beş metre kadarı tavana doğru kaplanmış. Mermerler duvarlar delinerek kurşunla yeteri kadar civatayla raptedilmiştir. Duvarların geri kalan kısmı, basit taşlarla aşağıdan yukarıya daralarak örülmüştür.
Kâbenin Kapıdan girince sağ köşede, Rükn-ü Iraki'nin iç kısmında Beyt'in üst kısmına çıkmak için son zamanda asansör yapılmış. Beyt-i Şerif'in örtüsü değiştiğinde veya tavanda bir arıza olduğunda kullanılır.
Beyt-i Şerif'in içine girmek için, altı tekerlekli yürütülen bir merdiven yaptırılmış gerektiğinde kullanılır.
Bu yazımızı da okuyabilirsiniz... Hacer-ül Esved Taşı nedir ve nerededir? Hacer-ül Esved Taşı nerede
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 3331 - 444 44 12
ESKİŞEHİR
İstiklal Mah. Reşadiye Esnafı sok No:2/F
Odunpazarı/Eskişehir
0216 310 20 50- 0532 310 20 50