Umre , Mikat sınırı öncesinde İhrama girmek gerekli. Salavatlar ,telbiyeler, tekbirler, tehliller, Dualar ile Kabe'ye doğru hareket edilir. Beytullah etrafında Tavaf yaptıktan sonra, mümkünse makam-ı İbrahim'de iki rekat Tavaf namazı kılınır.
ve sonra Sa'y İbadetimiz yapmak için Safa tepesine gelinir ve Safa ile Merve arasında 7 defa gidip gelmekten ibaret Sa'y İbadeti yapılır.
Sa'y İbadeti bittikten sonra tıraş olup İhramdan çıkabiliriz. Ve bu şekilde Umre İbadetini yapmış oluruz.
Harem sınırı dışında usule göre İhrama gireriz Mikat sınırı dışından niyet edilip İhrama girilir. Ve Mikat sınırında iki rekat İhram namazı kılınır. Kabe-i Muazzamaya gelinip Umre için niyet ederiz, "Yarabbim, Allah'ım senden Rıza'nın kazanılması için Umre Tavafını yapmak istiyorum. Bu Tavafı benden kabul et ve bana kolaylık ver bu Tavaf mı kabul eyle" diye niyet ederiz. Tavafımızı tamamladıktan sonra Safa ve Merve arasında Umre'nin sa'yini yaparız. Umremizin Sa'yni bitirdikten sonra uygun bir noktada saçlarımıza dipten tıraş ederiz veya kısaltırız, bu şekliyle Umremiz tamamlanmış ve İhramdan çıkmış oluruz.
1- Mikat sınırının herhangi birinde İhrama gireriz ve Umremize niyet ederiz.
2- Telbiyeler, Dualar, Salavat-ı şerifeler, tekbirler ile Kabe'ye kadar geliriz, sonra Umremizin Tavafını yapmak için niyet ederiz. Umremizin Tavafını yaparız ve iki rekat namaz kılarız.
3 - Umremizi yaparken erkekler omuzlarını açarak izdiba ve ilk 3 şavtta remel yaparlar.
4 - Umre yaparken müstehap Dualar vardır. fakat insan istediği Duayı , salavatı ve zikri yapabilir.
Umreye giden şahıs yani "mutemir" genel olarak uçakla cidde'ye gider ve mikattan ihramla geçmeye mecbur olduğundan uçak içerisinde, hatta memleketinde İhrama girmeli. İhram denilen elbise beyaz renkli, dikişsiz ve 2 parçadan ibarettir.
Umreye giden şahıs mikat noktasından geçmeden abdest almalı, traş olmalı ve tırnaklarını kesmeli , ayaklarını çıplak olması gerekiyor, fakat Kemer ve çanta taşıyabilir. kadınlar ise Umredeyken normal kendi elbiseleriyle olur. eldiven giyebilir, elbisesi kendi elbisesi olacak ve çorap , ayakkabı kadın için caizdir.
Umre yapılırken yapılan yanlışlara cinayet denir.
Umre ve Hacta yapılması yasak olan cinayetlerin cezası vardır.
Cünüp olarak Kabe'yi Tavaf etmek, İhram giymeden , İhramsız Mikattan geçmek , Sa'y yapmamak ve İhramlı iken cinsel ilişkiye girmek.
Başı örtmek ,abdestsizlik , bir tane şavt eksik bırakmak , haşere öldürmek, koku sürmek ,İhramlıyken kıl koparmak, tırnak kesmek.
Kur'an-ı Kerim'in İmran suresinde ayet 96'da şöyle bir meali vardır :
İnsanların hepsi Allah'a İbadet etmek için ,yeryüzünde kurulan ilk mescit, ilk mabet ve yeryüzünün rahmet ve sevap ve Hidayet kaynağı olan Mekke'deki Kabe dir.
Bütün mümin ve Müslümanlar bir zaman kısıtlaması olmadan her vakit Hidayet ve sevap kaynağı olan Kabe'yi ziyaret etmeleri Umre diye isimlendirilir. Umre denir.
Umre'nin ilk adımı İhrama girmektir. İhram Arapça bir tabirdir. Umre ve Hac yapacak kişi normalde yasaklanmış , helal olan davranışları bir müddet yasak edilmiş kişi, "Muhrim" olarak anlamak gerek.
Mikat sınırı içerisinde İhrama gireriz ve niyetimizi yaparız. Mikat sınırında dışından gelenler için İhram hanefiler için şart , diğer üç mezheb için bir rükündür. Mikat sınırında eğer kerahat vakti değilse ,İhram namazı denilen iki rekat - müstehap namaz - kılınır. Namaz sonrası telbiyeler ve Dualar ve niyetler edilir ve bu şekilde Umreye ilk adım atılmış olur ve İhrama girmiş olunur.
İhrama girdikten sonra Allah'ı zikrederek, ona yalvararak , Dualarla Kabe-i Muazzama'ya , Harem'e yönelinir. Telbiyelerimizi Kabe'yi göresiye kadar devam ettiririz. Kabe'yi gördüğümüzde telbiye biter.
Kabe'ye geldiğimizde Umreye, Tavaf etmek için niyet ederiz. Umre Tavafımız sırasında tekbirler, Dualar, tehliller okunur ve Kabe'nin civarında 7 kere döneriz bu dönüşe şavt ismi verilir.
Tavaf yapmak dört mezhepte de rukün manasındadır.
Sonra Hz Hacer'in oğlu ismail'e su aramasının manevi sembolü olan Sa'y İbadeti için Safa ve Merve tepeleri doğru yürürüz ve Safa dan başlayarak Merve'ye 4 defa gideriz . Merve'den sefa'ya 3 defa döneriz. Bu iki tepe arasında Sa'y , koşmak ,hızlı yürümek manasında gidip ,geliriz.
Sa'y İbadeti üç mezhepte hüküm kabul edilir, fakat hanefilerce vacip Sa'yılır.
Bu kıymetli Hacer anamızın koşuşturma sembolü olan İbadet bittikten sonra tıraş olarak İhramdan çıkarız ,erkekler saçının kazıtılması, mühim sünnetlerindendir.
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01
İSTANBUL
Atikali Mah.
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2
Fatih / İstanbul
ANKARA
Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6
06000 Altındağ/Ankara
0216 310 20 50- 0532 111 22 01