Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

​​​​​​​Hz. Peygamber’in Yapılmasını Uygun Gördüğü Umre (Tenim Umresi)

#Mekke Tenim Arası Kaç Km

    Hz. Âişe (ö.57/678) Hz. Peygamber ile birlikte çıktığı hac yolculuğunda Umreye niyet etmişti. Mekke’ye yaklaştıklarında hayız oldu, durumunu ağlayarak Hz. Peygamber’e bildirdi, O da “Bu Allah’ın Âdem’in kızlarına yazdığı bir şeydir. Umreni bırak, saçını çöz ve tara, hac için telbiye getir, hacıların yaptığını yap, ancak Kâbe’yi tavaf etme.” dedi. (1)

      Hz. Peygamber ve ashabı, hac ve Umreyi tamamlayıp dönüş için hazırlığa başladıklarında Hz. Âişe, “Herkes Umre yaptığı halde ben yapamadım.” diyerek üzüntüsünü belirtmişti. Hz. Peygamber de kayınbiraderi Abdurrahman b. Ebu Bekir’e (ö. 52/673) kız kardeşi Hz. Âişe’yi (ö.57/678) Tenim’e götürerek Umre için ihrama niyetlenmesine refakat etmesini istedi. Böylece Hz. Âişe de hacdan sonra Umre yapmış oldu. (2)

     Bu uygulamadan hareketle fakihler ve diğer âlimler, Hz. Peygamber’in Mekkeliler için Umreye giriş yeri olarak Tenim’i belirlediğini söylemişlerdir. Mekkeli olsun ya da olmasın Mekke’de bulunanların Umre için niyet edecekleri yer yine Tenim’dir. -Aişe Mescidi- (3)

     Hz. Ömer (ö. 23/644), Hz. Ali (ö.40/661) ve Hz. Âişe’ye Mekke’de konaklama esnasında Umre yapmanın hükmü sorulmuş, Hz. Ömer “Hiçbir şey yapmamaktan iyidir.” demiştir. Hz. Ali de aynı soruya benzer cevap vermiş, Hz. Âişe ise “Umre yapmak kişinin nafakasına (kesesine) bağlıdır.” demiştir. (4)

 

Mekke Tenim Arası Kaç Km

Mescid-i Aişe (Tenim) Kabeye Mesafesi 6-7 kilometre civarındadır. Vasıta İle Yarım Saate Hareme Varılır. 

……………………………………………………………………………..

 

(1)   Buhârî, es-Sahih, “Umre”, 7; Müslim, es-Sahih, “Hac”, 17 (120)
(2)   Buhârî, es-Sahih, “Umre”, 7; Müslim, es-Sahih, 17 (120)
(3)    Askalânî, Fethu’l-Bârî, IV, 275-276. 841
(4)    Askalânî, Fethu’l-Bârî, IV, 272



Diyanet logoTursab logo