Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

Hz. Peygamber’in Teşvik Ettiği Umre (Ramazan Umresi)

       İbn Ma’kıl (ö.63/683) ile Ümmü Ma’kıl, veda haccına hazırlık esnasında Hz. Peygamber’e gelerek (1) “Üzerimize hac gerekli fakat bir devemiz var, onu da Allah yolunda vakfettik, ne yapmalıyız?” diye sordular. Hz. Peygamber, “Hac da Allah içindir, deveni hac yolculuğunda kullanabilirsin.” dedi fakat hac yolculuğuna çıkacakları zaman İbn Ma’kıl hasta oldu ve hacca gidemedi. Dönüşte Hz. Peygamber Ümmü Ma’kıl ile karşılaşınca ona “Seni bizimle hac yapmaktan alıkoyan nedir? diye sordu, o da durumlarını anlattı. Hz. Peygamber de onları teselli etmek ve Ramazan Ayı’nda yapılan umrenin faziletine işaret etmek için “Ramazan Ayı’nda yapılan umre hacca denktir.”(2) buyurdu.

     Hz. Peygamber’in “Ramazan’da yapılan umre benimle yapılan hacca denktir.” sözü, yapılan ibadetin sevap bakımından değerine işaret içindir. Fazileti yüksek olan zaman ve mekân bir araya geldiğinde, kutsal bir yerde ve kutsal bir ayda yapılan ibadetin sevabının diğer zamanlara kıyasla daha fazla olacağı sonucu çıkar. Yoksa Ramazan umresi yapanın üzerinden hac farizasının düştüğü söylenemez.

………………………………………………………..

(1)   Müslim’de yer alan ve İbn Abbas’tan gelen rivâyette bu kadının adının Ümmü Sinan olduğu belirtiliyor. Bkz. Müslim, es-Sahih, “Hac”, 36 (1256)
(2)  Ebu Davud, es-Sünen, “Menâsik”, 79 (1988); Tirmizi, Hac, 95; İbn Mâce, es- Sünen “Kitâbu’lMenâsik”, 45.



Diyanet logoTursab logo