Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

Hac Yapılışı - Hac Nasıl Yapılır ve Haccın Çeşitleri

#HAC ÇEŞİTLERİ VE YAPILIŞ ŞEKILLERI # Hac Yapılışı - Hac Nasıl Yapılır #İfrat Haccı Nedir Ve Nasıl Yapılır? #Temettü Haccı Nedir Ve Nasıl Yapılır? #Kıran Haccı Nedir Ve Nasıl Yapılır? #İfrat Haccının Yapılışı #Kıran Haccıın Yapılışı

Hac nasıl yapılır - hac nasıl yapılır kısaca - haccın çeşitleri

HAC ÇEŞİTLERİ VE YAPILIŞ ŞEKILLERI

 Hac Yapılışı - Hac Nasıl Yapılır

 Hac Yapılışı - Hac Nasıl Yapılır . Mal ve bedenle yapılan hac çeşitleri üç şekilde yapılır.

1-İfrat Haccı olarak yapılır.

2-Temettü Haccı olarak yapılır.

3-Kıran Haccı olarak yapılır.

Bu üç şekilde yapılacak hac ibâdetinin yapılış şekil ve tatbikatını tafsilatıyla aşağıda kendi bahislerinde sıra sıyla öğrenelim.

İfrat Haccı Nedir Ve Nasıl Yapılır?

İfrat Haccı: Bir ihramla, umre yapmadan yapılan hâcca, “İfrat Haccı” denir.

İfrat Haccının Yapılışı

İfrat haccı niyetiyle ihrama giren kimse, hacla ilgili bütün ibâdetleri başından sonuna kadar eksiksiz olarak aynen uygular. Ancak ifrat haccının diğerlerinden bazı farklılıkları var.

1-İhramdan hac ibâdeti bitene kadar çıkmaz.

2-Mekke'ye girdiğinde kudum tavafı yapar.

3-Aynı ihramla umre yapamaz. Hacdan sonra umre yapabilir.

4-İsterse Arafat'a çıkmadan önce haccın vacibi olan Safa ile Merve arasındaki sa'yını yapar. Bu bir kolaylık içindir.

5-Kurban kesmek ona vacib değildir. Eğer kesmek isterse nafile olarak kesebilir. Hacla ilgili bütün ibadet ve yasakları ifrat haccı içinde aynen uygulanır.

Temettü Haccı Nedir Ve Nasıl Yapılır?

 Temettü Haccı: Hac ve umre için ayrı ayrı iki ihrama girildiği için, bu hacca “Temettü Haccı” denir. Temettu Haccının Yapılışı Temettü Haccı yapacak kimse, mikata geldiğinde umre niyetiyle ihrama girer. Mekke'ye geldiğinde umre için tavaf ve sa'yı yapar. Sonra tıraş olup ihramdan çıkar. Arafat'a çıkana kadar normal hayatına ve Haremde bol bol tavaf ve diğer ibâdetine devam eder. Hac ve umre için ayrı ayrı iki defa ihrama girildiği için bu şekilde yapılan hacca, “Temettü Haccı” denir.

Bundan sonra hacla ilgili bütün ibâdetleri, baştan sonuna kadar aynen eksiksiz olarak uygular. Ancak, temettu haccını, ifrat ve kıran haccından ayıran bazı farklılıkları vardır.

1-Evvela umre için ihrama girer. Umresini yapar, tıraş olup ihramdan çıkar.

2-Hac için ayrıca, tekrar ihrama girer, arafeden bir gün önce Zilhicce'nin sekizinci günü Mina'ya veya Arafat'a çıkar.

3-Temettu haccı yapanlar, umre ve hac gibi iki mühim ibâdeti bir mevsimde yapma imkanı bulduğu için, şükür olarak kurban keser. Bu kurbanı kesmesi vacibtir. Hacla ilgili bütün ibâdet ve yasaklar “Temettü Haccı” için aynen geçerlidir.

Kıran Haccı Nedir Ve Nasıl Yapılır?

 Kıran Haccı: Bir ihramla, önce umre sonra da hac yapılmasına “Kıran Haccı” denir. Yani bir ihramla hac ve umre ibadetinin birleştirilerek yapılması demektir.

Kıran Haccıın Yapılışı

Kıran Haccı yapacak kimse mikata geldiğinde, hac ve umre'yi beraber yapmak için ikisine niyet ederek ihrama girer. Evvela umre tavafını, sonra sa'yini yapar.

Kıran Haccıa niyet eden kimse, sa'ydan sonra "tıraş ol maz, ihramdan çıkmaz. Arafat'a çıkana kadar ihramlı olarak Mekke'de hayatına ve Harem'de bol bol tavaf ve diğer ibâdetine devam eder. Bir ihramla hem umre, hem de hac yaptığı için, bu hacca “Kıran Haccı” denir.

Arafe gününden bir gün önce Zilhicce'nin sekizinci günü Arafat'a çıkmak üzere Mina'ya gider veya doğrudan Arafat'a çıkar. Bundan sonra hacla ilgili bütün ibâdetleri baştan sonuna kadar eksiksiz olarak aynen uygular. Ancak haccı kıranı ifrat ve temettu haccından ayıran bazı farklılıkları vardır.

Onlar da şunlardır:

1-Hac ve umrenin birleştirilip bir ihramla yapılması.

2-İlk önce umre tavafını sonra da sa'yın yapılması.

3-Umre tavafı ve sa'yından sonra kudum tavafı yapılması.

4-Umre ihramından çıkmadan aynı ihramla hac yapması.

5-Hac ibâdeti bitmeden ihramdan çıkmaması.

6-İsterse Arafat'a çıkmadan haccın sa'yını yapmasI.

7-Bir ihramla hem umre hem de hac ibâdetini yaptığı için şükür kurbani keser. Bu kurbanı kesmesi vacibtir.

Hacla ilgili bütün ibâdet ve yasaklar “Kıran Haccı” için de aynen geçerlidir. Ancak ihram yasaklarından bir cinâyet işlemişse, hem umresi hem de haccı için iki keffaret gerekir. Cinayetin durumuna göre iki ceza öder. Eğer cinâyet kurban gerektiren ceza ise iki kurban kesmesi, sadaka ise iki sadaka-i fıtra vermesi vacib olur.



Diyanet logoTursab logo