Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

Berat Kandili - Berat Kandili Ne Zaman 2022 - Kandiller 2022

#Berat Kandili - Berat Kandili Ne Zaman 2022? Kandiller 2022 #Berat Kandili Ne Zaman?  #Berat Kandili Nedir? Berat Kandili'nde Ne Olmuştur? Anlamı ve Önemi  #Berat Kandili'nde Okunacak Dua  #Berat Kandili Duası

Berat Kandili - Berat Kandili Ne Zaman 2022? Kandiller 2022

berat kandili - berat kandili ne zaman - berat kandilinin anlamı ve önemi

Berat Kandili, Müslümanların her yıl tarihini merak ettiği bir mübarek gündür. İçeriğimizde ilk olarak Berat Kandili, anlamı ve önemini, 2022 Berat Kandili tarihini ve devamında ise Berat Kandili duasını paylaşacağız. 

Berat Kandili Ne Zaman? 

Berat Kandili 2022 yılında 17-18 Mart tarihlerine denk gelmektedir. 

Berat Kandili Nedir? Berat Kandili'nde Ne Olmuştur? Anlamı ve Önemi 

Berat Kandili Nedir? Neden Önemildir? 

Berat Kandili, rehberimiz ve kutsal kitabımız olan Kuran-ı  Kerim'in Dünyaya tamamen indirildiği mübarek gecedir. Bu mübarek gün ve gecelerden olan Berat Gecesi ile ilgili Peygamber Efendimizin aşağıda yer alan hadisini okuyalım.

"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim'

Yukarıda yer alan hadis-i şerif, Berat Kandili nedir, önemi konularında gayet açıklayıcı bir ifadedir. Ayrıca "Berat Kandili'nde neler yapılmalı?sorusu için de bir cevap oluşturmaktadır. 
 



Berat Kandili'nde Okunacak Dua 

Gâtü'l-Emniyye fî Hutbeti'l-Minberiyye adlı eserde bildirildiğine göre Allah Resûlü' (s.a.v.) nden şöyle rivâyet olunmuştur:

"Şaban ayının, onbeşinci, Berat gecesi duâlar kabul olunur. Rahmet kapıları sonuna kadar açılır. Amel defterleri yüce Allah'ın katına alınır. O geceyi ibâdetle, gündüzünü oruçla geçiriniz. Çokça tövbe ve istiğfarda bulununuz. Böyle yaparsanız bütün günahlarınız bağışlanır. Yüce Allah (c.c.) o gece gün batımından imsak atımına kadar kullarına rahmet nazarı ile bakar. O gün bütün yırtıcı hayvanlar, kuşlar, balıklar oruç tutarlar. O geceyi ibâdetle geçirip ne mutlu! O gece yüce Allah (c.c.) genel bir af ilân eder. O geceki genel aftan faydalanamayacak olanlar şunlardır:

1. Müşrikler,

2. Büyücüler, sihirbazlar,

3. Sahâbelerden bazısına buğzedenler,

4. Homoseksüeller,

5. Zinâkârlar,

6. Akrabaları ile ilgiyi kesenler,

7. Alkollü içkileri içenler,

8. Gıybet edenler, söz taşıyanlar, ara bozanlar

9. Kâtiller,

10. Hırsızlık yapanlar,

11. Ana babaya âsî olanlar,

 12. Alım satıma hile karıştıranlar, karaborsacılar,

13. Hasetçiler,

14. Irz ve namusunu korumayanlar,

15. Faiz yiyenler, 16. Yalan yere yemin edenler,

17. İslâmda olmayan şeyi, İslâmdanmiş gibi savunanlar ve yapanlar. Bidat ehli olanlar.

18. Yalancı şâhitlikte bulunanlar, 19. İltimas yaptıranlar ve yapanlar,

Yüce Allah (c.c.) burada sıralanan kimseleri mağfiret buyurmaz. Ancak bir daha bu günahlara dönmemek niyet ve kararı ile tövbe edenler müstesnâ. Onlar da bu gecedeki genel aftan faydalanırlar.

Berat Kandili'nde okunacak duâ uzundur. Duânın tamamı Aliyyül Kârî'de bulunmaktadır. Aynı duâya Mecmuatü'l-Fevâid'de de yer verilmiştir. O gece akşam namazını kıldıktan sonra mezkûr duâ üç de fa okunur. Dua budur:

ه اللهم إن كنت كتبت إسمى شقيا في ديوان الأشقياء فامحه واكتبني في ديوان السعداء وإن كنت كتبت إسمى سعيدا في ديوان السعداء فالبته فإنك قلت في كتابك الكريم يمحوا الله ما يشاء ويثبت وعندة أم الكتاب *
 

"Allâhümme inkünte ketebte ismî şakıy yen fi dîvânileşkıyâi fembuhû. Vektübnî fi dîvânissüadâi. Ve in künte ketebte ismî sa lyden fi dîvânissüadâi fesbüthü. Fe inneke kulte fi Kitâbikel Kerim:"

"Yemhullâhü mâ yeşâü ve yüsbit indehû ümmül kitâbi." ve 

Manası: "Allah'ım! Eğer benim adımı eşkiyalar dîvanında şaki olarak yazdıysan onu sil. Saidler dîvânında yaz. Eğer saidler divânında yazmışsan onu olduğu gibi bırak. (Said kullarının adı arasında yer alayım). Çünkü kü sen Kitâb-ı Kerim'inde şöyle buyurdun:

"Allah dilediğini silip, iptal eder, (dilediğini de) sâbit bırakır. Bütün kitapların aslı onun yanındadır. (Ra'd sûresi, âyet: 39)"

Daha sonra yatsı namazı cemaatle kılınıp, eve gidilir ve husûsi bir odada oniki rekat namaz kılınır. Sonunda bin defa İhlâs sûresi okunursa yüce Allah o kimseye yüz şehit sevabı verdikten başka, dört yüz sene boyunca ibâdette bulunup günah işlememiş bir kulun sevabını ihsan eder. Ayrıca o kimsenin amel defterine kıyâmete kadar sevap yazılır. 

Berat Kandili Duası

و بسم الله الرحمن الرحيم اللهم يا ذا المن ولا يمـن عليك" يا ذا الجلال والإكرام" يا ذا الطول والإنعام" لا إله إلا أنت سبحانك يا ظهير الراجين ويا جـار المستجيرين" ويا امان الخائفين" ويا دليـل المتحيرين ويا غياث المستغيثين ويا أرحم الراحمين اللهم إن كنت كتبتني في أم الكتاب عندك شقيا فامح عنى اسم الشقاوة وإن كنت كتبتنـي فـي أم الكتـاب عنـدك محروما مقترا على رزقی فامح عنى حرمانی و تقدیر رزقى واكتبنـي عنـدك غنيا موفقا للخير موسعا على رزقي فإنك قلت في أم الكتاب يمحوا الله ما يشاء ويثبت وعندة أم الكتاب الهى بالتجلي الأعظم في ليلة النصف من شعبان المكـرم التي يفرق فيهـا كـل أمـر حكيم وبرم" اكشف عنـي مـن البـلاء ما أعلـم ومـا لـم العلم واغفرلي مـا انـت بـه اعلـم إنـك انـت الأعـز الأكرم" وصلى الله على سيدنا محمد وعلى آل

وصحبه وسلم *

"

Bismillahirrahmânirrahıym,

Allâhümme yâ zel menni velâ yemünnü aleyke. Yâ Zel celâli vel-ikrâm, Yâ zettavli vel-in'âm. Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke yâ zahîrer râcîne, ve yâ cârel müstecîrîn, ve yâ emânel hâifin, ve yâ deliylel mütehayyirîn, ve yâ ğıyâsel müsteğîsîn, ve yâ erhamer râhimiyn.

Allâhümme in künte ketebteni fi ümmil kitâbi indeke şakıyyen, femhu annî is meşşekâveti. Ve in künte ketebtenî fi ümmil kitâbi indeke mahrûmen mukteran aleyye rızkî femhu annî hirmânî ve takdira rizkî, vektübnî indeke ğaniyyen müveffakan lil hayri müvessi'an aleyye rizki, fe inneke kul te fi ümmil kitâbi yemhullâhü mâ yeşâü ve yüsbitü ve indehû ümmül kitâbi, ilâhî bitte cellil e'zami fi leyletin nisfi min şe'bânel mükerremîlletî yüfraku fiha küllü emrin hakimin ve yübramü, ikşif annî minel belâi mâ a'lemü, ve mâ lem a'lem, vağfir lî mâ ente bihî a'lem, inneke entel eazzül ekramü, ve sallallâhü alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim.

Rahman ve Rahim Allah'ın adıyla, Ey veren ve verdiğine sitem etmeyen Allah'ım. Ey Celal ve ikram sahibi! Ey kudret ve nimet sahibi, Senden başka ilah yok, ancak Sen varsın. Ey umanların yardımcısı, ey barınmak isteyenlerin barındırıcısı, ey yardım isteyenlerin yardımcısı ve merhamet edenlerin en merhametlisi.

"

Allah'ım, eğer ismimi leuh-i mahfuzda şaki, kötü yazdıysan benden kötülük ismini gider. Eğer yine ismimi katında mahrum ve rızkımı dar yazdıysan, onu sil ve rızkımı çoğalt, beni zengin yaz, hayra muvaffak kıl, rızkımı genişlet ve çoğalt. Zira sen Kur'an-ı Kerim'de buyurdun ki: "Allah dilediğini mahveder, dilediğini de bırakır. Ana Kitab O'nun yanındadır."

İlahi, Berat gecesinde Şaban ayının yarısında yüce tecellini, izhar et. O mübarek gece ki: "O gece hikmetli her iş nezdimizden sadır olan bir emir ile ayrılır."

Bildiğim ve bilmediğim belaları üzerimden kaldır Allah'ım. Bildiğin hatalarımı bağışla. Zira Sen Aziz ve Kerim'sin. Allah'ın rahmeti Efendimiz Muhammed ve O'nun al ve ashabının üzerine olsun.

Berat gecesi Şaban-ı Şerif'in 15. gecesine tesadüf eder. Bu gecenin fazileti, kutsiyeti ve mezi yeti pek çoktur. Duhan suresinin ilk altı ayetlerini, bu gece hakkında 'en büyük delil olarak gösterirler. İşte o surenin ilk ayetinin meali:

"Ha mim. Apaçık olan kitaba and olsun ki, biz onu kutlu bir gecede indirdik. Doğrusu biz insanları uyarmaktayız. Katımızdan bir buyrukla her hikmetli işe o gecede hükmedilir. Doğrusu biz öteden beri, peygamberler göndermekteyiz."


 


2022 Mübarek Günler ile ilgili daha detaylı bilgi alabileceğiniz yazılar:
 

Kadir Gecesi için tıklayınız

Miraç Kandili için tıklayınız

Muharrem Ayı için tıklayınız

Şaban Ayı için tıklayınız

Recep Ayı için tıklayınız

Ramazan Bayramı  için tıklayınız

Şevval Ayı için tıklayınız

Kurban Bayramı için tıklayınız




Diyanet logoTursab logo