Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

Arafat Dağı - Arafat Vakfesi - Duaların Makbul Olduğu Kutsal Mekan: Arafat Dağı

# Arafat Dağı  #Arafat Vakfesi #Arafat Vakfesi Nedir? Nasıl Yapılır? 

 

Arafat-dağı-arafat-vakfesi-arafat-dağının-hıkayesı-2022-hac

 Arafat Dağı 

Arafat, Mekke'ye yaklaşık 25 kilometre mesafede bulunan kutsal bir yerdir. Haccın önemli farzlarından biri olan "Arafat Vakfesi" burada yapılır. Peygamber Efendimiz "Hac Arafattır.”  buyurarak Arafat vakfesinin önemini belirtmiştir.

Arafat, insanlığın atası Hz. Adem ile Hz. Havva'nın yeryüzüne indikten sonra birbirleri ile buluştukları yer olarak bilinir.

Arafat, Sevgili Peygamberimizin Yüce Allah'tan ümmetinin bağışlanmasını istediği ve onların bağışlanacağına dair ilâhî müjdeyi aldığı mübarek bir mekândır 

Arafat; bağışlaması bol, merhameti sonsuz olan Yüce Rabbimizin; hac farizasını ifa etmek üzere dünyanın dört bucağından gelip burada vakfe yapan müminlerle iftihar ederek meleklere: "Ey meleklerim, şahit olun! Ben onları bağışladım.” buyurduğu ve ilâhî rahmetin tecelli ettiği mübarek bir mekândır.

Peygamber Efendimiz 632 yılında, ashabı ile birlikte ifa ettiği hacda yüzbini aşkın müslümanın huzurunda, tarihî veda hutbesini bu kutsal yerde irad buyurmuş ve ashabı ile burada tekrar bir araya gelemeyeceğini ifade ederek onlara veda etmiştir.

Arafat'ın kuzey kesiminde Cebel-i Rahme denilen bir tepe vardır. Peygamberimiz Arafat Vakfesini bu tepenin yakınında yapmıştır. Vakfe esnasında İslâm'ın kemale erdiğini bildiren ayet-i kerime de burada nazil olmuştur.

Bu ayetin anlamı şudur:

"Bugün size dininizi kemale erdirdim. Üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm'ı beğendim."

Arafat'taki bu tarihi gün; zor günlerin artık geride kaldığını, Hira Dağında bir kişi ile başlayan kutsal bir kervanın yüzbinlere ulaştığını, Peygamberimizin insanlığın kurtuluş için 23 sene evvel tek başına başlattığı mücadelenin başarıya ulaştığını gösteren muhteşem bir manzara idi.

İslâm Dini'nin tekâmülünü bildiren bu ayetin nazil olması, Peygamberimizin görevinin sona erdiğini ve vefatının yaklaştığını işaret ediyordu. Bunu Hz. Ebu Bekir sezmişti. Herkes dinin kemale erdiği sevinirken Hz. Ebu Bekir ağlıyordu. Niçin ağladığı kendisine sorulunca o, şu cevabı vermiştir:

"Bu, Allah Resûlü'nün vefatına delâlet eder.

Nitekim peygamberimiz bundan sonra 81 gün daha yaşamış ve risalet görevini yapmış olmanın huzuru içinde Rabbine kavuşmuştur. Peygamber Efendimiz'in tarihi veda hutbesinin yankılandığı, yüz binden fazla sahabesi ile vakfe yaptığı ve ilâhî rahmetin tecelli ettiği bu mübarek mekânda hacılarımız vakitlerini çok iyi değerlendirmelidir. Çünkü; duaların en hayırlısı arefe günü yapılan, duaların en çok makbul olduğu yerlerden biri de Arafattır.

Bir kimse Arafat Vakfesi sırasında kıbleye dönerek şunları okursa, o kimsenin ilâhî affa nail olacağı peygamberimizden rivayet edilen bir hadis-i şerifte bildirilmiştir:

100 kere, Lâ ilâhe illâllâhu vahdehû Lâ şerike leh, lehu'l-Mülkü ve lehûlhamdû yuhyi ve yumit ve huve alâ külli şey'in Kadir, 100 kere kul huvellâhu ehad sûresi,

100 kere, Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ salleyte ala İbrahime ve alâ âli ibrahim. İnneke hamidün mecid ve aleyha meahüm.

Malını, mülkünü, makam ve mevkiini arkada bırakan; zengin, fakir, amir, memur, dünyanın her tarafından gelen milyonlarca müslümanın, bembeyaz ihramlar içinde toplanıp dua ve yakarışları ile topluca Allah'a yöneldiği Arafat, kıyamet gününde Mahşer yerini andıran bir sahne gibidir. Burada adetâ Mahşerden bir sahne yaşayan hacılar, dünyada neyi varsa birgün hepsini bırakıp sadece beyaz bir kefenle ahirete göçeceklerini düşünür ve mahşerde toplanacakları hesap gününü gözlerinin önüne getirmiş olurlar. Bu düşünce, insanın ruhunun yücelmesine ve imanının kuvvetlenmesi vesile olur.

Arafat Vakfesi

Arafat veya Arafat Dağı ile ilgili merak edilen konulardan biri de Arafat vakfesidir. Özellikle Hac ibadetini gerçekleştirmek isteyen Müslümanlar "Hacılar Arafata neden çıkar?", "Arafat nedir, nasıl yapılır?" gibi soruların cevabını araştırmaktadır. Yukarıdaki satrlarda bu konu ile ilgili bazı bilgiler vermiş olsak da, Arafat vakfesini tam olarak öğrenmek isteyenler için daha detaylı bir açıklama yaptık. 

Arafat Vakfesi Nedir? Nasıl Yapılır? 

Arafat nedir, nasıl yapılır? 

Arafat, vakfe ibadetinin yapıldığı dağın ismidir. 

Arafat, Sevgili Peygamberimizin Yüce Allah'tan ümmetinin bağışlanmasını istediği ve onların bağışlanacağına dair ilâhî müjdeyi aldığı mübarek bir mekândır. 

Arafat, insanlığın atası Hz. Adem ile Hz. Havva'nın yeryüzüne indikten sonra birbirleri ile buluştukları yer olarak bilinir.

Haccın farzı olan Arafat Vakfesi burada yapılır. Peygamber efendimizin bu konu ile ilgili "Hac, Arafattır" hadisi bulunur. 

Ayrıca, Arafat Dağı'nda vakfe vazifesini gerçekleştiren müslümanlara ithafen , Rabbimiz tarafından "Ey meleklerim, şahit olun! Ben onları bağışladım.” buyurulmuştur. 



Diyanet logoTursab logo