Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

2023 Regaip Kandili Ne Zaman - Regaip Kandili 2023 - Regaip Kandilinde Neler Yapılır

#Regaip Kandili Ne Zaman 2023 #Regaip Kandili 2023 #Regaip Kandili Ne Zaman 2023 #Regaip Kandili Anlamı ve Önemi #Regaip Kandili Nedir, Ne Yapılması Gerekir?  #Regaip Kandili ve Recep Ayı ile ilgili Peygamberimizin Bazı Hadisleri

Regaip Kandili Ne Zaman 2023

Regaip Kandili, Üç aylar içerisinde bulunan dinimiz için önemli ve anlamlı olan Dini günlerden biridir. Dolayısıyla 2023 Dini günler içerisine Regaip kandilinin ne zaman sorusu sıklıkla karşımıza çıkar. Yazımızda Regaip Kandili ne zaman dışında Regaip Kandili nedir, Regaip kandilinde neler yapılır, Regaip kandilinin anlam ve önemi gibi konulara da değineceğiz. 

2023 Regaip Kandili ne zaman
Regaip Kandilinde ne yapılır
2023 dini günler
Regaip kandili 2023
Regaip kandili nedir, ne yapılması gerekir
Regaip kandili orucu hangi gün tutulur 2023
Regaip kandili anlam ve önemi
Kandil ne zaman 2023

Regaip Kandili 2023

 

Regaip Kandili Ne Zaman 2023

2023 Regaip Kandili ne zaman? 

Regaip Kandili 2023 yılında 26 Ocak 2023 Perşembe gününe denk gelir. 
 

 

Regaip Kandili Anlamı ve Önemi

 



Regaip Kandili Nedir, Ne Yapılması Gerekir? 

İlk olarak Regaip Kandili nedir? sorusuna cevap verelim.  Bu soru için verilen tek bir cevap bulunmamaktadır. Regaip Kandili nedir sorusuna verilen cevaplar arasında en çok bilinen iki tane rivayet bulunur. 

Regaip kandilinin ne olduğu ile ilgili en çok bilinen rivayet Peygamberimiz Hz. Muhammed’İn ana rahmine düştüğü gece olduğu kabul edilmesi ile ilgilidir. 

İkinci rivayete göre ise, Hz. Muhammed’in ana rahminde ruhunun üflendiği ve onun nurunun bu dünyaya teşrif olduğu gün şeklinde ifade edilir. 

Regaip kandilinin önemini ve ne olduğunu anlamak için kelime anlamına bakmak da faydalı olabilir. Regaip kelimesinin kökeni “reğa-be” karşımıza çıkar. Arapça kökenli olan bu kelimenin anlamı ise bir şeye yönelmek, istemek, istenilen şeye ulaşmak için çaba göstermek şeklindedir. 

Kuranı Kerim'e bakıldığında ise “regaip” kelimesi direkt olarak geçmediği görülür.  Fakat “reğa-be” sözcüğünden türemiş olan bazı kelimeler Kuranı Kerim'de 8 yerde geçmektedir. 

Regaip Kandili, Hicri Takvime göre Recep ayı içerisinde yer alır. Üç ayların başlangıcı olarak bilinen Recep ayı da müminler için kıymetli ve önemli bir zamandır. Dolaysıyıla bu yazımızda Rece ayı ile ilgili de birkaç hadise değineceğiz. 

Regaip Kandili’nin içinde bulunduğu Recep ayı ekim-ziraat zamanı olarak geçer. Şaban Ayı ise bakım ayı, Ramazan için de biçim ayı denilir. Bir önceki cümlede yer alan ekim, ziraat biçim gibi kelimeler gerçek anlamı dışında kullanılmıştır. Anlatılmak istenen, müminlerin bu mübarek 3 ayı faziletli bir şekilde değerlendirmesidir. Bu anlamda bakıldığında, Üç ayların başlangıcı Recep ayında, ibadetler, dua ve af ile Ramazan ayında tutulan oruçlar ile birlikte (inşallah) yapılan ibadetler ve duaların mükafatını almak için hazırlık yapılır. 

Üç ayları  iyi bir şekilde değerlendirmenin önemi ile ilgili Peygamberimizin bir hadisini okuyalım. Hz. Muhammed (SAV) ‘in edilen duaların reddedilmeyeceği bazı geceler olduğunu aşağıda yer alan hadisinde belirtmiştir:

“Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar ret edilmez: Bu geceler; Cuma geceleri, Recebin ilk Cuma gecesi  yani Regaip Kandili, Şabanın on beşinci gecesi yani Berat Kandili, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleri.” (Camiu’s-Sagîr, c. III, s. 454.)

Regaip Kandili ve Recep Ayı ile ilgili Peygamberimizin Bazı Hadisleri

Recep ayında takva ve ihlas üzerine kim bir gün oruç tutsa, o oruçlar dile gelip “Ya Rabbi ona mağfiret et” derler. (Ebu Muhammed)
 

 

Recep öyle bir aydır ki Allah bu ayda hasenatı kat kat artırır. Bu ayda bir gün oruç tutan kişi bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Yedi gün oruç tutan kişiye Cehennem kapıları kapanır. Sekiz gün oruç tutan kişiye Cennetin 8 kapısı açılır. On gün oruç tutan kişiye Allah muradını verir. 15 gün oruç tutan kişiye bir münadi yani ilan eden “Senin geçmiş günahların affedildi” der. (Taberani)
 

 

Recep ayının ilk cuma gecesini ihya eden kişiye Allah kabir azabı yapmaz. Duasını kabul eder. Ancak 7 kimse vardır ki duası kabul edilmez: Faiz yiyenleri, Müslümanları aşağılayarak hor görenleri, anne babasına eziyet edenleri, Müslüman ve Allah’ın emirlerine uyan kocasını dinlemeyen kadın, çalgıcılar, zina edenler ve beş vakit namazı kılmayanlardır. (Ancak bunlar günahlardan vazgeçip tövbe ederlerse başka) (Saadet-i Ebediye)
 

 

İbn-i Abbas (R.a): “Resulullah (s.a.v) Recep ayında bazen o kadar çok oruç tutardı ki, biz onu hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de o kadar çok iftar ederdi ki, biz onu hiç oruç tutmayacak sanırdık.” (Müslim)
 

 

Şu beş gecede vaktinde yapılan dualar geri çevrilmez. Bu geceler Regaip gecesi, Şabanın 15. Gecesi (Berat), Cuma geceleri, Ramazan Bayramı ve Kurban bayramı gecesi.) (İbn-i Asakir)
 

 

Recep ayında oruç tutanlara Allahü Teâlâ mağfiret eder. (Gunye)
 

 

Recep ayının başında, ortasında ve sonunda bir gün oruç tutana, bu ayın hepsini oruç tutmuş gibi sevap verilir. (Miftah-ül-cenne) 


Diyanet logoTursab logo