Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

2023 Aşure Günü Ne Zaman - Aşure Günü Ne Zaman Başlar ve Biter

#2023 Aşure Günü Ne Zaman? Aşure Günü Ne Zaman Başlar ve Biter?  #2023 Aşure Günü Ne Zaman?  #Aşure Günü Ne Oldu? Aşure Günü Nedir?  #Aşure Günü Duası

2023 aşure günü ne zaman - aşure günü ne zaman başlar ve biter

2023 Aşure Günü Ne Zaman? Aşure Günü Ne Zaman Başlar ve Biter? 

2023 Aşure Günü Ne Zaman? Dini günler arasında sık sorulan sorulardan biridir. Dinimiz için anlam ve önemi nedeniyle Aşure günü ne zaman olduğu her yıl merak edilir. Muharrem Ayı içerisine denk gelen Aşure günü birçok Müslüman oruç tutar. 2023 Aşure günü ne zaman sorusunun sorulmasındaki bir etken de Aşure orucu ile ilgilidir. 

Bu yazımızda sizlerin 2023 Aşure günü ne zaman ve Aşure günü ne zaman başlar ve biter sorularınıza cevap vereceğiz. 

Ayrıca 2023 Dini Günler tarihlerinin tamamını merak ediyorsanız, 2023 Dini Günler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

2023 Aşure Günü Ne Zaman? 

Aşure Günü 2023 yılında 28 Temmuz Cuma gününe denk gelir.

Dolayısıyla 2023 Aşure Günü ne zaman sorusunun cevabı 28 Temmuz 2023'tür. 

Aşure Günü Ne Zaman Başlar ve Biter? 

Aşure günü ne zaman başlar ve biter sorusunun cevabı aslında 2023 Aşure günü ne zaman sorusunun cevabı ile aynıdır. Ancak Aşure orucu tutacaklar için ayrı bir cevap vermek gerekirse, Aşure günü 27 Temmuz'da başlar ve 28 Temmuz'da biter diyebiliriz. 

Aşure Günü Ne Oldu? Aşure Günü Nedir? 

"Aşure günü ne oldu?"  ve "Aşure Günü neler olmuştur?" sorusunun çeşitli cevapları bulunmaktadır. Aşure gününde İslam dini açısından farklı, birden çok önemli ve faziletli olay meydana gelmiştir. 

Aşure günü  meydana geldiği düşünülen bazı olaylar aşağıdaki gibidir:

  • Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi ve Firavun'dan kurtuluşu,
  • Hz. Nuh'un ve  gemisinin Tufan olayından kurtulması,
  • Hz. Adem'in tövbesinin kabul edilmesi,
  • Hz. İbrahim'in ateşte yakmak istemeleri ancak onun yanmaması,
  • Hz. Eyyub'un uzun süredir yaşadığı hastalıklarının iyileşmesi 
  • Kerbela olayı 
  • Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması  hadiselerinin Aşure günü yaşandığı kabul edilir. 

Aşure günü geldiğinde, günümüzde de  yapılan Aşure yemeğinin dayanağı ise, Hz. Nuh ve onun gemisi ile ilgilidir. Hz. Nuh'un çağrısını kabul ederek gemiye binenler, ellerinde olan tüm malzemeleri birleştirerek bir yemek yapmıştır. Bu yemek-aş günümüze kadar ulaşmayı başarmış ve her yıl Aşure gününde pişirilerek, yakın çevredeki insanlar ve  komşular ile paylaşılmaktadır. 

2022 umre fiyatları

Aşure Günü Duası

* اللهم ما عملت من عمل في هذه السنة مما نهيتنى عنه ولم ترضه ولم تنهه وحملت عنى وعفوت بعد قدرتك على عقوبتي ودعوتني إلى التوبة بعد جرائتي على معصيتك* اللهم اني استغفرك منة فاغفره لى وما عملت فيها مما ترضاه ووعدتني عليه الثواب فتقبله منى ولا تقطع رجائي منك يا کریم *

Allâhümme må amiltu min amelin fi hazihis seneti mimmâ neheytenî anhü ve lem terdahů ve lem tenhehû, ve hamilte annî ve afevte ba'de kudretike alâ ukûbeti ve deavtenî ilet tevbeti ba'de cerâetî alâ ma'siyetike, Allâhümme innî estağfiruke minhü fağfirhü li, ve mâ amiltü fîhâ mimmâ terdâhü ve veadtenî aleyhis sevâbe, fete kabbelhü minni, velâ takta' racâî minke yâ kerîmü.

Manası:

"Allah'ım, bu sene içerisinde işledi ğim ve beni sakındırdığın şeylerden ve sakin dırmadığın, razı olmadığın ve hoşlanmadığın şeyler işlediysem beni affeyle.

Bana yüklediğin vazifelerden dolayı beni affettin ve beni tövbeye çağırdın, çeşitli günahlar yaptıktan sonra benim tövbemi kabul buyurdun.

Allah'ım, Sana istiğfar ederim, Senden ba ğışlamanı isterim. Beni bağışla, razı olduğun amellerden işledimde bana vaad ettiğin sevabı benden kabul eyle. Umudumu Senden kesme Allah'ım."

Aşûre günü duası meşhurdur. Peygamberimizin, Aşûre gününün önemi hakkında hadis-i şerifleri vardır. Peygamberimiz bir hadisinde şöyle buyuruyor: "

Aşûre günü kim ki bir gün oruç tutarsa Firdevs-i Ala'ya varis olur." Yine buyuruyor: "Aşûre günü kim bir kere İhlas suresini okursa, Cenab-ı Hak o kimseye rahmet nazarı ile bakar." Aşûrenin manası, nurlu yaşamak demektir.

 



Diyanet logoTursab logo