Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

Corona Virüs Umre Turları ile Arabistan'a Giremeyecek!

Salgın riskine karşı Suudi Arabistan'da umre tur ve umre ziyaretlerinin askıya alınmasına sebep olan Corona, Dünya Sağlık Örgütü Çin Ülke Ofisi tarafından 31 Aralık 2019'da, Çin'in 11 milyon nüfuslu Wuhan şehrinde, etimolojisi bilinmeyen zatürre (pnömoni) vakaları olarak bildirilmiştir. 7 Ocak 2020'de ise etkenin daha önce insanlarda saptanmamış yeni bir coronavirüs olduğu belirtilmiş ve sonrasında hastalığın adı Dünya Sağlık Örgütü tarafından COVID-19 olarak adlandırılmış ve kabul edilmiştir. Çin menşei olan hastalığın hayvandan insana bulaştığı ve insandan insana hızlı bir yayılma gösterdiği bilinmektedir. 
Can kayıplarının arttığı Çin'den sonra, hastalık Avrupa ve Güney Amerika'ya kadar yayılma göstermiştir. İran üzerinden Körfez ülkelerine yayılmayasıyla da tehlike ciddi boyutlara ulaşmıştır. Hastalığın hızlı yayılımı, olası bir salgın riskine karşı dünya ülkelerini harekete geçirmiştir. Bu doğrultuda hastalığın henüz görülmediği Suudi Arabistan'da da bir dizi önlemler alınmıştır. Suudi Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamayla, Corona tehlikesine karşı umre turları ve umre ziyaretleri amacıyla Suudi Arabistan Krallığı’na yapılan girişler askıya alınmıştır. Açıklamada, Medine'de bulunan Peygamber Mescidi'nin de geçici olarak ziyarete kapatıldığı bildirilmiştir. Ayrıca yetkili sağlık otoritelerinin belirlediği kriterlere göre Bakanlık, Corona'nın (COVID-19) tehlike gösterdiği ülkelerden, Suudi Arabistan'a turist vizeleriyle yapılacak olan girişlerin ve Suudiler ile "Körfez İşbirliği Konseyi" üyesi ülkelerin vatandaşlarının, hac ve umre turları ve ziyaretleri içinde kullanılan Krallığa giriş çıkışlarında kolaylık sağlayan "Ulusal Kimlik Kartı" kullanımlarının da askıya alındığını bildirmiştir. Bu önlemlerin geçici olduğunu vurgulayan Suudi Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan Krallığı'ndaki yetkili sağlık otoritelerinin, yeni Corona virüsünün (COVID-19) yayılmasındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildirmiştir. Ayrıca ülkelerin, uluslararası kuruluşların, özellikle de Dünya Sağlık Örgütü'nün COVID-19 olarak isimlendirilen corona virüsünün yayılmasını durdurma ve ortadan kaldırma çabalarına umre tur organizasyonları ve hac tur organizasyonları ile on binlerce insanın bir araya geldiği organizasyonları dahi maddi kayıplara bakılmaksızın durdurarak destek verdiklerini de belirtmiştir.
Yetkililerin yaklaşmakta olan Ramazan ayı öncesinde aldığı bu kararla, Krallık'ta meydana gelebilecek tüm risklere engel olmaya çalıştıkları anlaşılmaktadır. Çünkü; Suudi Arabistan'da özellikle Ramazan ayında ülkeye düzenlenen umre tur organizasyonları ile yüzbinlerce insanın bir araya geldiği umre ziyaretleri, henüz kontrol altına alınamayan Corona virüsünün, hem Krallığa hem de dünyaya yayılmasını tetikleyebilecek bir unsurdur. Dünyanın dört bir yanındaki Müslüman ülkelerden Suudi Arabistan Krallığı’na düzenlenen hac ve umre turlarına da bu şekilde mecburi bir engelleme getirilmiştir. Umre ve Hac ziyaretleri sebebiyle her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği Suudi Arabistan, aldığı bu önlemlerle meydana gelebilecek büyük bir felaketin önüne geçmeye çalışmaktadır.



Diyanet logoTursab logo