Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

İhram Yasakları Nelerdir, İhram Yasakları Ne Zaman Biter, İhram Yasakları Ve Cezaları | Marka Tur

#İhram Yasaklar # İhram Yasakları Ne Zaman Biter.  Hacda İhram Yasakları Ne Zaman Biter.

İhram Yasaklar

* İhram Hacda ve UMREde farzdır. İhram demek lugatta geçtiği gibi kendine mübah hallerden ve hareketlerden kendini mahrum bırakmak, kendine haram kılmak ve Hürmete layık zaman ve mekana girmenin , saygı duymasının manasını ifade eder.
   Şerri Ahkam olarak da İhram , Hac veya UMREye niyet eden kişinin sair zamanlarda mübah olan bazı şeylerden nefsini alıkoyması, nefsine onları haram kılması manasını ifade eder.
  İhram yasakları İhrama bürünüldüğünden itibaren başlar, UMRE ve Hac vazifesi bitesiye kadar bu yasaklar devam eder. Bunlara İhram yasakları, İhram kuralları nedir.

İhram Elbisesi

   Nedir Bu İhram Yasakları Ve Cezaları



   İhramın yasakları nelerdir? Saçımızdan ve bu Vücudumuzdan kıl koparmak, kıl kesmek , tıraş olmak ve tırnak kesmek.
   Ziynet amaçlı saçımızı bıyığımızı yağlamak, boya sürmek, saçlarımıza jöle sürmek, Bayanların oje ve ruj gibi şeyler kullanması ve koku kullanmak ve sabun kullanmak (kokulu sabun) kullanmak İhram yasaklarındandır.

   Dikişli elbise (giyim kuşam) noktasındaki İhram yasakları şöyledir... Bu dikişli elbise yasağı sadece erkekler için geçerlidir. Bayanların elbisesi onların İhramlarıdır. Sadece el ve yüzleri açık olmalı.
   Erkeklerin dikişli elbise ve iç çamaşırı gibi şeyler giymesi yasaktır. Üzerlerinde sadece iki parça Rida ve İzar'dan ibaret İhram havlusu bulunmalı. Fakat belimizde olan Kemer, boynumuza astığımız çantada ve ayağımızdaki terlikte dikiş olabilir. Bu İhram yasakları çerçevesine girmez.
   Bir de başımıza takke takmak, yüzümüzü örtmek, kafamızı kapatmak, sarık sarmak gibi şeyler kullanmak uygun değil , İhram yasaklarındandır.
  Ve eldiven çorap ve ayağımızın arka kısmını kapatan ayakkabı giyilmez, bunlarda İhram yasaklarındandır.
   Elbise noktasındaki İhram yasaklarını söyledikten sonra şimdi Cinsel konular noktasındaki İhram yasaklarına bakacağız.
    Bir UMRE adayı veya Hacı adayı İhramlıyken katiyen Hanımına yaklaşamaz, öpüşemez,  oynaşamaz. İhramda iken yasaktır.
    Bir de avlanma noktasındaki yasaklara bakacağız. Bir Hac veya UMRE sürecinde UMREci veya Hacı adayı katiyyen hayvan avlayamaz, canlı öldüremez. Bunlar İhram yasaklarındandır. Bir de bitki kesilmesi, ot kopartılması da İhram yasaklarındandır.
    Bu ifadeden yasakların bir kısmı sadakayla cezası ödeme ile beraber bir kısmında deme yani kurban gerekir

 İhram Yasakları Ne Zaman Biter.  Hacda İhram Yasakları Ne Zaman Biter.


   İhram yasakları UMREniz tamamlandığında veya Hacı adayı şeytanı taşladıktan sonra oteline gelir kurban haberi nöbetler kurbanın kesildiği haberi geldiğinde İhramdan çıkar ve İhram yasakları böylelikle biter.


    İhramlı İken İç Çamaşırı Giyilir Mi


İhramlı iken iç çamaşır, atlet ,külot erkekler için yasaktır, olmaz. Belli bir süreci geçerse kurban cezası gerektirir. Hanefi uygulamasına göre bir gece veya bir gündüz iç çamaşırı İhramlının içinde olsa kurban gerektirir.


       İhram Yasakları Ve Sigara - ihram Yasakları Sigara



    Mısır müftüsü Ali Cumanın İhramlı iken Hacı , İhram yasakları Sigara UMREsi kabul olur Sigara içelim fakat alacağı sevap azalır. Diğer bir İslam Üniversitesi akademisyeni Muhammed Cundi ise Sigara içmek haramdır ve Sigara içen kişi diğer insanlara eziyet etmiş oluyor.
  Ve bu İhramda iken Sigara içmek hususunda Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlilerinden Profesör Doktor Mustafa Fayda ise söylediği şu ki;
     Hacda ve UMREde Sigara içenin çevresindeki insanlara zarar verdiği, kalabalıklara rahatsızlık verdiği ve Sigara için verilen paranın da israfı gitmesi , Bundan dolayı harama girer. O yüzden Hacta ve UMREde bir aylık süreç içerisinde Hacı adaylarının Sigarayı bırakır versinler tarzında bir tavsiyesi olmuştur.
   Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Profesör Dr Bayraktar Bayraklı ise Sigara sadece Hacda değil her zaman haramdır. Çünkü Cenabı Hak Kur'an'da insana zarar veren herhangi bir şey varsa, onu haram kılmıştır. Sigara zaten haram olduğu şekliyle Hacta da Sigara içmek çok yanlıştır, günahtır demiştir.
Yani netice itibariyle Sigara içmek haramdır. fakat İhram yasakları içerisinde değildir.



Diyanet logoTursab logo